РОЗАЦЕЯ Старопланински Мехлем

Розацеята е термин, означаващ проблем, който се изразява в зачервена кожа по лицето. Това са буквално разлети червени петна, които често съпътстват явления като разширени капиляри на лицето, малък обрив по лицето и гнойни възелчета. Зачервяването се появява във вид на обрив по бузите, челото и брадата, а в много редки случаи обхваща и други части на кожата. Някои проучвания сочат, че розацеята в действителност е възпаление на мастните жлези и в тази връзка изисква сериозен подход при третиране и лечение. Розацея е здравословен проблем, но най-вече реалното неудобство е естетическо. Много хора никога не са и чували за тази болест и мислят, че румените им бузи са просто последица от остаряването. Ако розацеята не се лекува адектватно и на време, капилярите по лицето остават разширени за постоянно. Общо е вярването, че симптомите на розацея се появяват главно вследствие на климатичен, както и наследствен фактор, обаче влияние оказват и навиците на живот.

Кой е предразположен към появата на розацея?

Розацеята по лицето най-често се появява при хора със светла кожа, както и при хора, които страдат от мигрена. Появява се и при двата пола, макар че често се появява при жените в менопауза. Статистиките показват, че болестта розацея често е придружена от констипация (запек), намалена секреция на стомашната киселина и увреждане на черния дроб. Най-често хората страдащи от тази болест са над 40 години, но се появява и при млади хора. Наред с алкохола, най-честите виновници за зачервяване на лицето са шоколад, силни чайове, кафе, люта храна... Много проучвания са прибавили и стреса като причина за розацея. А именно защитните механизми на организма са тези, които не могат да функционират ефикасно под стрес, и така отварят вратите за различни възпаления, както и за розацея. От друга страна е установено, че допълнителният прием на минерали и витамини няма значителен ефект върху това състояние. Дълго е изследвано действието на цинка, но резултатите от проучванията не са потвърдили положителния ефект, а да се употребява тази добавка не е препоръчително.

Каква е превенцията и какво трябва да правим, за да избегнем розацея?

РОЗАЦЕЯ Старопланински Мехлем

Обърнете внимание на навиците си на живот, а като казваме това имаме предвид, преди всичко, умерена консумация на алкохол! Не трябва да се използват, нито да се консумират средства за грижа и почистване на кожата с алкохолна основа, максимално избягвайте излагане на слънце както и внезапни температурни промени.

Третиране и лечение на розацея

С нежеланата руменина ще се справите по-лесно ако в храненето включите повече мазна риба, свежи сезонни и освежаващи салати, свежи краставици, които сигурно успокояват зачервяването. Помагат и пълнозърнести храни, зеленостни зеленчуци, яйца заради витамин Е и лецитин,и ядки и боб,т.е. които включват бобови растения и соя.

Преди и след месец употреба на Старопланински мехлем

РОЗАЦЕЯ Старопланински Мехлем

Повече за третирането и лечението можете да прочетете Тук!