Анални Фисури Старопланински Мехлем

Анална Фисура (Fisura ani) по дефиниция е рана, цепнатина, цепка на мускулчетата (сфинктера) в края на ануса. Фактори, които водят до това много неприятно и болезнено състояние са преди всичко много твърди и деформирани изпражнения, хронична диария, възпалителни процеси в крайната част на дебелото черво, практикуване на анален секс и други възпалителни болести, които могат да причинят разширяване на тази част от тялото.

Симптомите на анална фисура са интензивна, тъпа болка, както и парене на ануса отвътре които по правило се появяват веднага, по време на, и след изхождане и които могат да траят и по няколко часа. Поява на червена, светла кръв по изпражненията и по тоалетната хартия, както и интензивен сърбеж и раздразнение в областта на ануса са също симптоми, които са присъщи, когато става въпрос за анална фисура. Най-често в споменатата област може да се напипа бучка във вид на грахово зърно, която реагира болезнено на допир, а понякога и кърви.

Реакцията на пациентите към споменатата болка, е силен страх от ходене по голяма нужда, а следователно и импулсът на пациента е да няма смелост да извърши споменатата дейност и така допълнително влошава своето състояние.

Кой е предразположен към появата на анална фисура?

Анална фисура най-често се появява при хора на средна възраст, но се среща и при напълно малки деца, та дори и бебета и пеленачета, където причина и предпоставка е влажната среда в пелените. При по-старите хора анална фисура се появява заради констипация, т.е. запек, както и заради проблеми с нормалния приток на кръв в аналната област. Може да се появи и след раждане при жената, най-вероятно заради напрежение.

Каква е превенцията и какво трябва да направите, за да попречите на появата на анална фисура?

Анални фисури Старопланински Мехлем

Превенция на появата на анална фисура е преди всичко режимът на хранене. Това означава хранене с мярка и без никакви мазнини и силни подправки, избягване на алкохол, газирани напитки, силно физическо напрежение, както и дълго седене, които са водещи в превенцията на появата на тази неприятна болест. Консумация на свежи плодове и зеленчуци, консумация на богати на фибри храни, движение и умерена физическа активност представляват най-доброто средство за поддържане на общото състояние на организма, а заедно с това са и превенция на появата на анална фисура.

Лечение на анална фисура.

Анални Фисури Старопланински Мехлем

Потапяне в топла вода за 15-ина минути няколко пъти на ден, особено след изпразване на червата, ще помогне да се отпуснат аналните мускули. Не трябва да се използва душ-гел и сапун, защото могат да предизвикат раздразнение. Наша гореща препоръка е използването на Старопланински мехлем за хемороиди, който в своя състав, освен всичко останало съдържа и разтвор от борна киселина, която е неотровна и притежава функцията да съкращава и подсилва наранените мускулни влакна, също така екстрат от кантарион, невен и бял равнец, както и Повидон-йод, които притежават силно антисептично действие. Мехлемът е напълно природен, безвреден и крайно ефикасен.

Трябва да споменем, че ако при човек проблемът с аналната фисура е от хроничен тип, т.е. ако не е третирана на време, операция и помощ от хирург е крайното решение.

Повече за споменатото лечение можете да прочетете Тук.