гъбична инфекция Старопланински мехлем

Микозата (Tinea Pedis) представлява доста упорита и изключително неприятна гъбична инфекция, която най-често се появява в областта около пръстите на краката, стъпалата, а ако не се лекува, много често обхваща и областта около нокътя и самият нокът. Микозата представлява много разпространена и много честа инфекция по кожата на стъпалото и голяма част от хората я изживяват поне веднъж в живота. Болестта се изразява в появата на белене, лющенето и поява на цепки по кожата между пръстите на краката (особено между малкия и безименния пръст). При някои хора се стига до появата на зачервяване, изсушаване и разрушаване на страничната част на стъпалото, както и на ходилата.

Много често е усещането за сърбеж и/или парене на ходилата. Рядко се появява и интензивен сърбеж по кожата на страничната вътрешна част на стъпалото заедно с появата на малки мехури. Трябва да споменем, че много подобни промени могат да се появят и при други кожни болести на стъпалото, каквито са контактен дерматит или псориазис, и по тази причина е препоръчително преди прилагането на каквито и да е терапии да се консултирате с лекар-дерматолог, с цел точно диагностициране и изключване на други болести, които могат да имат подобни симптоми, като зачервяване, белене и сърбеж по кожата на стъпалото.

Гъбичната инфекция много често обхваща ноктите на пръстите на краката. В този случай ноктите добиват различен цвят, удебеляват се, слоевете се разлистват, губят блясък, а понякога и частично падат. Такива промени в плочата на нокътя могат да бъдат причинени от остаряване, а понякога причината може да бъде и псориазис.

Кой е предпоставен към появата на гъбички по пръстите на ходилата?

гъбична инфекция Старопланински мехлем

Гъбичките много лесно се появяват чрез директен и индиректен контакт с ръбовете на басейни, бани, обувки, чорапи и подовете в съблекалните (ако не се носят чехли). Рискът от разболяване не е един и същ за всеки човек изложен на контакт с гъбички и той преди всичко зависи от пола, имунитета, възрастта на човек, както и от количеството и вида на гъбичките, които са влезли в контакт с кожата. Появата и явлението гъбична инфекция значително допринася за потенето на стъпалата, носене на тесни чорапи от неестествена материя, синтетични материали и други, както и тесни обувки, недостатъчно бърсане и подсушаване на стъпалата след плуване, душ или физически упражнения.

На гъбичните болести най-често са изложени активни спортисти, но и хора, които твърде много време ходят с маратонки и други спортни или професионални обувки и които наред с това имат изразено силно потене на краката.

Каква е превенцията и какво трябва да се прави, за да се избегне гъбичната инфекция на стъпалата?

Мийте редовно краката си, най-малко веднъж дневно. След миене подсушете добре стъпалата с чиста кърпа, особено гънките между пръстите на стъпалата. Сменявайте чорапите често и се постарайте да бъдат само от естествена материя. По никакъв повод недейте да използвате чужди обувки и избягвайте честото носене на обувки при всяка възможност. Носете отворени обувки и през горещите летни месеци.Ако боледувате от диабет е нужно да обърнете особено внимание на стъпалата, защото инфекцията може да добие сериозен вид и по-трудно се лекува.

Третиране и лечение

Микозата Старопланински мехлем

Старопланинският мехлем за екземи и псориазис с ихтиол, като негова активна съставка, оказва освен всичко останало, изключително а можем да кажем и магично действие върху гъбичките. Третирането е относително бързо и крайно ефикасно. Мазане на тънък слой и старателно втриване в засегнатата кожна област, 1-2 пъти дневно в продължение на две седмици води до драстично подобрение. Сърбеж, белене и лющене изчезват, а Вашата кожа придобива здрав и нормален вид.

Повече за третирането можете да прочетете Тук!.