АКНЕ И ЦИРЕИ

Кожата представлява най-външният слой на човешкото тяло и притежава не малък брой много важни функции. Една от главните такива, е да играе ролята на първа линия защита срещу различни травми, разкъсвания и наранявания, като предпазва от атаките на различни бактерии, вируси, паразити и гъбички. Нивото на телесната температура до известна степен оказва влияние върху нашата кожа от тази гледна точка, че кръвоносните съдове, както и малките кръвоносни съдове (капиляри) в кожата, регулират разширяването или стесняването си като отговор на необходимостта на нашия организъм да повиши или намали температурата си.

Човешката кожа задържа течности като по този начин позволява устойчив баланс на течности в нашето тяло. Нервните окончания в кожата дават усещането за допир, като изпращат съобщения до нашата нервна система, т.е. до мозъка..

На всеки, все някога в живота му се случва да се сблъска с акне, пъпки и циреи. Те са упорити и досадни. Въпреки че най-често се появяват в пубертета, и по-възрастните не са пощадени от тези неприятни появи. Най-често се появяват по лицето, обаче, уви, това не представлява правило и много често можем да ги видим по брадата, челото, врата и раменете или пък по стомаха, гърба и задните части.

Кой е предразположен към появата на акне и циреи?

Клинични проучвания показват, че акне и циреи се появяват главно при хора, които имат мазна кожа, която предизвиква определени хормонални промени. Тези хормонални промени са най-често в юношеството, т.е. в пубертета. Също така стрес и раздразнителност могат лесно да предизвикат появата на акне и циреи. А още вредно, мазно и нередовно хранене са също важни фактори. Увеличеното произвеждане на мъжки хормон, както и генетичния фактор може да допринесат още повече за наличието на този проблем.

От друга страна, циреят е опит на нашия организъм да се предпази от инфекции. Инфекциите обикновено причиняват бактериален стафилокок. Циреят може да расте бързо, докато побелее или пожълтее събраната под кожата гной. Обикновено се образува връх или "глава" на цирея, която след това се пука, гнойта изтича и раната зараства. Циреите най-често се появяват на врата, гърдите, лицето, краката и задните части. Добрата страна на цирея е, че тялото е способно само да се пребори с инфекцията. Съществуват и циреи, които се появяват като следствие от тежка инфекция. Това са подкожни циреи. Подкожните циреи най-често се появяват отзад на врата и под линията на косата. Появяват се еднакво и при жени и при мъже. Никога недейте да стискате цирей, който не е готов да бъде изстискан. Повечето циреи се пукат от само себе си. Можете да ускорите този процес като поставите топли, влажни компреси или като потопите тази част от тялото в топла вода за 20 минути, три или четири пъти дневно. Когато циреят омекне, внимателно пукнете неговия връх.

Преди и след месец употреба на Старопланински мехлем:

 след месец употреба на Старопланински мехлем

Каква е превенцията и какво трябва да правим, за да избегнем появата на акне и циреи?

Обърнете внимание на храненето, по такъв начин, че да намалите приема на мазни и силно пикантни храни, захари и различни сладкиши. Вместо това значително увеличете приема на свежи плодове и зеленчуци, пийте много вода (минимум 2 литра на ден), както и плодови (неподсладени) сокове. Акне може да се появи и когато в организма се натрупат остатъци от вредна храна, която нашето тяло не може да преработи, тя се превръща в токсини, които след това избиват по повърхността на кожата.

Основно правило за превенция на появата, както и защита от акне е редовно, старателно чистене на кожата два до три пъти дневно. Когато имате възможност, слагайте топла влажна кърпа на лицето и я дръжте там 15-ина минути, така че да отворите порите и кожата да може да диша нормално и в никакъв случай не стискайте черните точки и пъпките. Избягвайте сапуни, които изсушават кожата, а вместо това сутрин и вечер измивайте лицето с топъл солен разтвор, който се справя с мазната кожа без да я изсушава.

Добрата хигиена може значително да намали възможността за поява на цирей. След упражнения, къпане или плуване, задължително подсушете кожата старателно. Бактериите, които предизвикват циреи се размножават в топла и влажна среда. Редовно перете всички свои дрехи. Не си разменяйте дрехи с никого. Също така, когато тренирате се постарайте да не докосвате с гола кожа машините и уредите.

Третиране и лечение

Акне и Циреи Старопланински Мехлем

Съществуват различни третирания и видове лечения на акне и циреи. Оралните антибиотици се използват с години, за да предотвратят инфекция, която води до белези по лицето. Лосиони, кремове или гелове помагат в предотвратяването на инфекцията като разтварят мастните тапи в космените фоликули и така ускоряват процеса на лекуване. Някои лекове срещу акне не се препоръчват при бременност и е важно да се посъветвате за този проблем на време.

Старопланински Мехлем срещу възпалена кожа е едно много ефикасно третиране, което се прилага за лечението на акне и циреи. Мехлемът, освен всичко останало, притежава и много силно и ефективно действие върху акне и циреи. Ихтиолът, който е главна активна съставка, заедно с различни билки и витамини, оказва много силно действие срещу акне, черни точки и циреи. Третирането се прилага само по болните места на кожата, един до два пъти дневно. Нанасяйте мехлема на тънък слой задължително веднъж преди сън и след две седмици ще има видим резултат.

Повече за третирането можете да прочетете Тук!.