Зимните условия и закритите обувки предизвикват последствия върху нашите стъпала. Поради усиленото изпотяване, гъбичните инфекции на кожата са често срещан проблем и почти не съществува човек който в живота си не е имал този проблем. Едно от най-честите и най-неприятните гъбични заболявания е атлетичното стъпало.

Какво представлява атлетичното стъпало?

Това кожно заболяване причиняват гъбички известни като dermatophyte, това е паразит който оцелява върху частите на мъртвата кожа която тялото отхвърля. Появява се около пръстите на краката, стъпалата, а ако не се лекува тогава често обхваща и частите около нокътя, често и самият нокът.

Защо се появява тази гъбична инфекция?

Трите основи причини за тази инфекция са усиленото изпотяване, мръсните стъпала и пребиваването на места които са подобяващи за гъбичните инфекции, като басейните или различните зали. Стегнати и неудобни обувки също могат да причинят сърбеж и зачервяване на кожата на стъпалата. Атлетичното стъпало най-често се появява при активни спортисти, но също така и при хора които по-голяма част от деня прекарват в маратонки и други спортни или работни обувки, поради което са предрасположени към по-силно изпотяване.

Дали и Вие имате атлетично стъпало?

Ако забелязвате люспи, люущене и ранички на кожата между пърстите, съществува голяма вероятност вашите стъпала да са захванати с тази гъбична инфекция. Един от съпровождащите признаци е зачервяването, често се стига до изсъхване и лющене на страничните части на стъпалото, както и на самото ходило. Поради сърбежа и паренето, този кожен проблем може да бъде много неприятен. Смяна на цвета на ноктите в жълто или кафяво, надебеляване на нокътя и неприятната миризма са признаци че инфекцията е обхванала и ноктите.

Отървете се от гъбичните инфекции по природен начин.

За да се отървете от сърбежа, люспите и лющенето, избягвайте употребата на агресивни и вредни препарати. Отличен алтернативен вариант са натуралните съставки като свещицата и червения кантарион. Маслото от свещицата съдържа в себе си антивъзпалителни съставки които облекчават сърбежа и възпаленията на кожата. Възтановяването на увредената тъкан осигурява червения кантарион. За решаването на този проблем можете да ползвате и масло от див риган, което напълно унищожава гъбичките които предизвикват атлетичното стъпало. Повече за лечението можете да прочетете на този линк.

Как да избегнем гъбичната инфекция?

Наистина е важно да знаете че гъбичките могат да се пренасят по директен или индиректен път, от стените на басейна, банята, обувките, чорапите и подовете в съблекалните. Поради това, старайте се винаги да бъдете с вашите чехли, не взимайте чужди обувки и чорапи, и спазването на редовната хигиена на стъпалата се подразбира. Избягвайте тесни чорапи с неестествени съставки, както и тесни обувки.

0 Shares: