Рак на дебелото черво е най-често срещан вид на карцином в развитите страни, поради което свободно може да се смята че става дума за своеобразна епидемия на това заболяване, смята професор доктор Божидар Маринов, началник на хирургията в Обща болница Пловдив. Това свое тврдение професора доказва с факта че на годишно ниво в света са разболи над един милион души, докато половин милион души починат от рак на дебелото черво.

Настъпването и развитието на тази болест е последствие от съвременния начин на живот, който означава неактивност, седене, неправилно хранене, недостатъчно внасяне на сурови храни, плодове, зеленчуци, вода и многото стрес – прибавя проф. Др. Маринов.

Рак на дебелото черво е съвремена болест на развитите страни, това потвърждават данните че тази болест почти не се появява в Африка и Азия, докато в развитите страни е диагностицирана при 60 на 100 000 души. У нас, казва проф. Др. Маринов, това отношение е от 45 до 49 на 100 000 души.

Появата на канцера на дебелото черво не е изненадваща. Карцинома се развива сравнително дълго поради което редовните прегледи, а особено прегледите на по-възрастните хора и хора при които съществува повишен риск от заболяване, са от безценно значение. Повишен риск съществува при хора които в семейство имат роднини които са боледували от рак на дебелото черво, пациенти с улцерозен колит, болестта на Крон, хемороиди които дълго време не могат да се излекуват, но и при хора с повишено тегло които в храненето си не внасят достатъчно влакна.

По тази причина навременната и правилната грижа за Хемороидите, особено за вътрешните, е от голямо значение за профилактиката в появата на рак на дебелото черво. Нашата искрена препоръка е Старопланински мехлем за Хемороиди, който за много кратко време премахва всичките упорити симптоми причинени от хемороидите. Процедурата е бърза, сигурна и крайно ефективна.

За повече информация натиснете тук.

Програмата за ранното откриване на рака на дебелото черво, тн. Скрининг, би трябвало още повече да се развие в страната ни казва проф. Др. Бояджиев, също така добавя че всички лица мажду 50 и 70 годишна възраст трябва да направят тест за скрито и непредсказуемо кървене в дебелото черво. На колоноскопия ще се приемат само пациенти с позитивен резултат.

Превенция за появата на рак на дебелото черво се състои в следното:

  • Приемане на повече билкови храни, зърнени храни, боб, броколи, моркови, ориз, зеле, свежи чушки, бобови култури, пилешко бяло месо и постни сирена и избягване на червено месо.
  • Подържане и регулиране на нормално тегло.
  • Редовна физическа активност и движение.

Симптоми на появата на рак на дебелото черво:

  • Промени в режима на испразване – запек, диария, тънки фекалии които имат формата на молив, в продължение на няколко дни.
  • Напълно отсъствие на фекалии, затруднено изпразване на дебелото черво, както и усещането че червата не са напълно празни.
  • Появата на кръв в фекалиите.
  • Появата на измореност и малокръвие.
  • Липсата на апетит и бързо сваляне на килограми.
  • Спазми и болки в корема и ануса.
0 Shares: